Bakom - Prodaja i ugradnja led rasvete

3 greške kod led osvetljenja u radnom prostoru

26. фебруар 2023.

3 Greške kod led osvetljenja u radnom prostoru

 

Koje mogu da vam naprave prilično velike troškove.

Takodje pored bespotrebnih troškova, loše osvetljenje drastično smanjuje učinak vaših zaposlenih zbog čega vaš posao trpi.

Nije potrebno da budete stručnjak za osvetljenje, ali na neke stvari možete i sami da utičete. Potrebno je samo malo više da obratite pažnju na nekoliko detalja.

 

1. Nivo osvetljenja nije u skladu sa poslom kojim se bavite

 

Prva i u većini slučajeva najčešća geška je ta, da nivo osvetljenja apsolutno ne prati potrebe delatnosti koja se obavlja u prostoru.

Morate biti svesni da svaka delatnost ima već unapred  definisan preporučeni nivo osvetljenja koji garantuje da će posao moći nesmetano da se obavlja.

Jedan primer koji smo imali ne tako davno…

Javila nam se osoba iz firme koja je se bavi proizvodnjom donjeg veša (šiju proizvode za jedan poznati brend). Imaju  problem jer im se radnice konstanto žale da osveljenje nije dobro i da se zbog toga muče da urade i postignu zadate norme.

Standard za osvetljenje u tekstilnoj industriji gde se obavlja šivenje, fino pletenje, preuzimanje šavova, ručni dizajn, crtanje šablona itd. Predvidja da je za obavljanje navedenih delatnosti potrebno da nivo osvetljenja bude oko 750 luksa na radnoj površini.

Njihovo osvetljenje je uradjeno od prilike na svoju ruku i zbog toga nije ni blizu propisanog nivoa koji bi zadovoljio potrebe njihove delatnosti. Zato i ne čudi što od svojih zaposlenih imaju stalne primedbe na osvetljenje.

Direktne posledice koje imaju zbog ne adekvatnog osvetljenja su:

Otežan rad zaposlenih i ne ispunjavanje zadatih normi, lošija kontrola gotovih prizvoda, veća količina pogrešno uradjenih-škart proizvoda itd.

To sve rezultira ogromnim bespotrebnim troškovima. Stalnom nervozom i tenzijom, umaranjem zaposlenih, i to sve samo zato što osvetljenja nije odmah u startu uradjeno kako treba.

Ovo je bio samo jedan primer ali je primenjiv na bilo koju delatnost.

Da li se radi o radionici, pogonu proizvodnje itd. Nivo osvetljenja je definisan za sve delatnosti i samo je potrebno koliko toliko se pridržavati preporuka. Onda sa osvetljenjem sigurno nećete imati problema, a vaš posao će se nesmetano i uspešno odvijati.

Pošto verovatno ne znate podatak  koliki nivo osvetljenja je potreban za vašu delatnost. U nastaku možete pogledati  EN STANDARD za osvetljenje. Gde su navedene preporuke nivoa osvetljenja za razne delatnosti i prostore.

Takodje i mi vam možemo pomoći u vezi toga. Na sledećoj stranici možete lako doći do odgovora…led osvetljenje

2. Boja svetlosti u radnom prostoru

 

Greška koja se često pravi i na koju se retko obraća pažnja je odabir boje svetlosti.

I u ovom slučaju po standardima je definisano koja boja svetlosti je najpogodnija za upotrebu u većini  radnih prostora u kojima ljudi borave duži vremenski period i obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Prirodna boja svetlosti 4000k se pokazala najpogodnija i o tome smo već detaljnije pisali.

O boji svetlosti u radnim prostorima možete više pročitati…ovde

3. Birate loše proizvode koji ne mogu da isprate potrebe vašeg posla

 

Treća greška, a koja se takodje jako često pravi je odabir loših i ne adekvatnih proizvoda.

Jeftini proizvodi mogu samo u startu da reše pitanje osvetljenja, ali je gotovo sigurno da će se problemi pojaviti veoma brzo.

I ne radi se o tome da će se problemi javljati samo zato što su proizvodi jeftini.

Jednostavno, niska cena i kratka garancija su najbolji pokazatelji da su navedeni proizvodi izradjeni od loših materijala i da nisu predvidjeni za neku dugotrajnu upotrebu.

Kada osvetljenje počne da se kvari, pregoreva, treperi…

Shvatićete i sami da jeftini proizvodi i nisu baš tako jeftina varijanta (posebno kada svaki mesec ili češće budete morali intervenisati oko osvetljenja).

Česti kvarovi  će vam siguro napraviti velike frustracije, takodje ako niste u stanju sami da obavite zamenu pokvarenog osvetljenja.

Računajte da ćete ponovo morati angazovati nekoga da vam uradi zamenu, a to će vas osim nepotrebnog troška možda koštati i više nego što je cena pokvarenog proizvoda (ako je osvetljenje montirano na većoj visini u hali i zahteva posebno prilagodjenu mehanizaciju npr. dizalicu sa korpom i stručno osposobljeno lice).

Ovo sve vam napominjemo iz iskustva, jer ne bavimo se samo osvetljenjem za nove prostore već naprotiv, najviše ispravljamo tudje greške na već postojećem loše uradjenom osvetljenju.

Uglavnom razmislite šta vam je bolje…

Da uzmete proizvode sumnjivog kvaliteta, i da vas osvetljenje konstantno maltretira, kida vam živce i otežava rad?

Ili da se jednostavno opredelite za kvalitetne, puzdane i proverene proizvode, i da osvetljenje rešite tako da ćete bukvalno zaboraviti na njega, a vi da se onda možete nesmetano posvetiti drugim stvarima i svome poslu.

 

Na kraju, sa trećom greškom povezan je i sam odabir tipa osvetljenja u radnom prostoru. O tome smo takodje već pisali…ovde

*na slici iz nastavka možete videti radni prostor sa lošim osvetljenjem. Koje ne obezbedjuje potreban nivo osvetljenja (greška 1), često se kvari i konstantno pravi dodatne troškove (greška 3), i naravno loša boja svetlosti je korišćena (greška 2)

I isti taj radni prostor nakon što smo uradili zamenu i osvetljenje prilagodili u potpunosti. 

Led neonke

 

Možemo Vam pomoći da pitanje osvetljenja rešite kvalitetno i na duže staze

 

    Dimenzije prostora

     

    Scroll