Bakom - Prodaja i ugradnja led rasvete

Boja svetlosti u industrijskim pogonima

13. јун 2022.

Boja svetlosti u industrijskim pogonima

Boja svetlosti u industrijskim pogonima od presudnog je značaja za efikasnost same proizvodnje. Poznavanje nauke koja stoji iza boje svetlosti može vam pomoći da maksimalno iskoristite LED osvetljenje u vašem industrijskom pogonu, vašem poslovanju i proizvodnji. Studije pokazuju da odgovarajuća temperatura i boja svetlosti može snažno uticati na ukupnu atmosferu prostora, kao i povećati produktivnost i udobnost zaposlenih i radnika.

Međutim, problem nastaje kada na tržištu postoji toliko različitih opcija boje svetlosti, da odabir postaje komplikovan. Na kraju krajeva, različite oblasti industrije zahtevaju različite boje i temperature svetlosti.

Dakle, kako odlučiti koja LED boja osvetljenja predstavlja pravi izbor za vas? Jednostavno – razumevanjem osnova temperature boje i toga kako ona funkcioniše. U narednim redovima kompanija Bakom vam donosi odgovor na ovo pitanje.

Šta je temperatura boje svetlosti?

Temperatura boje se odnosi na percipiranu boju izvora svetlosti. Uprošetno, ona predstavlja merač koliko je topla ili hladna boja koju emituju LED svetiljke, sijalice ili neki drugi vid LED rasvete.

Mereno u Kelvinima, temperatura boje obično se kreće između 2700k do 6500k. Što je manji broj Kelvinovih stepeni, temperatura boje je toplija ili žuta. Isto tako, što je veći broj Kelvinovih stepeni, temperatura boje je hladnija ili plava.

Stvari koje bi trebalo imati na umu pri odabiru boje svetlosti

Pre svega, važno je voditi računa o tome kakvu radnu atmosferu želite da postignete. Javni prostori, kao što su restorani, hoteli i slično koriste toplo osvetljenje kako bi stvorili ugodnu i opuštajuću atmosferu, dok poslovne zgrade i bolnice često imaju osvetljenje hladnijih tonova.

Boja svetlosti u industrijskim pogonima

Industrijski pogoni zahtevaju prirodniju svetlost, nalik sunčevoj, dnevnoj svetlosti. Šta je razlog tome? Jednostavno – hladnija i prirodnija boja svetlosti podstiče fokus i produktivnost. Fabrike i industrijski objekti uglavnom su opremljeni izvorima svetlosti sa višom temperaturom boje.

Boja svetlosti za različite objekte trebalo bi se kretati u sledećem opsegu:

  • 2700K – 3500K – osvetljenje za stambena, ugostiteljska i druga opuštajuća okruženja,
  • 3500K – 4000K – osvetljenje za bolnice i druge komercijalne prostore,
  • 4000K – prirodna boja svetlosti u industrijskim pogonima i proizvodnji.

Zašto je prirodna boja svetlosti u industrijskim pogonima najbolje rešenje?

Industrijski pogoni, u kojima preovladavaju hladne boje enterijera, kao što su siva, srebrna ili bela, zahtevaju prirodne boje osvetljenja. Jednostavno, prirodna boja svetlosti dobro funkcionišu u prostorima i okruženju gde želite da promovišete budnost, visoku produktivnost i vizuelno razlikovanje detalja.

Shodno tome, standardi za prostorije u kojima ljudi borave duži vremenski period, kao što su kancelarije, radionice i industrijski pogoni, propisuju nam korišćenje prirodne boje svetlosti.

Boja svetlosti od 4000K je najčešća boja svetlosti u profesionalnom industrijskom okruženju, što se dokazalo i upotrebom u praksi. Upravo boja svetlosti od 4000 kelvina pokazala se kao standardna u svim uslovima proizvodnje. Najprijatnije je ljudskom oku, te se u objektima može boraviti duži vremenski period, bez ikakvih smetnji i problema.

Stoga, ne čudi ni podatak da većina proizvođača LED rasvete u standardnoj ponudi ima uglavnom svetiljke, sijalice, trake i reflektore sa prirodnom bojom svetlosti.

Boja svetlosti u industrijskim pogonima je krucijalan faktori uspešnosti rada

Kao što ste i sami imali prilike da se uverite, boja svetlosti u industrijskim pogonima, zaista je važan faktor za uspešnost rada i same proizvodnje.

Kako bi vaše poslovanje bilo produktivno, svi faktori moraju delovati u sinergiji. Stoga, i rasveta igra bitnu ulogu. Odabirom adekvatnog osvetljenja i boje svetlosti postižete optimalne uslove za rad, vodite računa o dobrostanju i budnosti svojih zaposlenih, stvarate ugodan ambijent. Rezultati ovakvog rada, na kraju krajeva, ne mogu izostati.

Boja svetlosti u industrijskim pogonima

Kompanija Bakom u svom asortimanu ima veliki izbor najkvalitetnije unutrašnje i industrijske LED rasvete renomiranih proizvođača, koja će obezbediti vašem poslovanju vrhunsko osvetljenje i maksimalnu uštedu energije. Za više informacija o odabiru rasvete i osvetljenja za vaš industrijski objekat, u svakom trenutku nas možete kontaktirati.

Scroll