Bakom - Prodaja i ugradnja led rasvete

Loša, dobra, vrhunska led rasveta

01. новембар 2019.

Ovom prilikom pokušaćemo na prost način da Vam objasnimo na koje detalje je potrebno da obratite pažnju prilikom odabira led rasvete.

Kao što je navedeno u naslovu napravili smo podelu u tri grupe…loša, dobra i vrhunska led rasveta…

Loša led rasveta

Po pravilu garancija kod ove kategorije je 2 godine, loša (siromašna) završna obrada, sve komponente su proizvedene u Kini od najlošijih materijala bez ikakve kontrole kvaliteta i sa netačno iskazanim karakteristikama, dosta prodavaca je izbrendiralo pod svojim nazivom takve proizvode, ali to je i dalje jako loše. Za neke ozbiljnije namene ovu vrstu led rasvete preporučujemo da zaobiđete u širokom luku bez obzira na primamljivu početnu cenu.

Led rasveta solidnog kvaliteta

Vizuelno je dosta pedantnije odrađena, oprema u njoj je takođe proizvedena u Kini, ali ipak prolazi kakvu takvu kontrolu. Većina ovakvog osvetljenja kupuje se u komponentama, a zatim se sklapa uglavnom u novo pridošlim članicama EU i prodaje se kao “made in EU” proizvod. Kod ovakvih proizvoda može se očekivati prilično solidan kvalitet, ali to je još jako daleko od mogućnosti koju pruža vrhunska led rasveta. U svakom slučaju ova vrsta led rasvete nije loš izbor za manje zahtevne uslove ili kao prelazno resenje. Garancija na ovakvu vrstu osvetljenja je obično 3 godine.

Vrhunska led rasveta

Nju je lako prepoznati, završna obrada je vrhunska, sve komponente su od renomiranih proizvođača…

DIODE: Philips, Osram

NAPAJANJE: Mean well, Philips, Osram itd.

Ovu vrstu led osvetljenja karakteriše veoma visoka energetska efikasnost

Količina svetlosti koju emituje obično se kreće od 130 lumena po jednom vatu potrošnje pa sve do preko 170 Lm/w…Sa ovakvim karakteristikama mogućnosti uštede električne energije su neverovantne a samim tim i veoma brz i realan povrat investicije… Garancija od 5 godina se podrazumeva.

Sve ovo gore napisano shvatite kao dobronameran savet bez ikakvih skrivenih namera, jednostavno u zadnje vreme susreli smo se sa jako puno objekata koji su doslovce upropašćeni sa lošim osvetljenjem…

–Maloprodajni objekti u kojima je instalirano katastrofalno osvetljenje. Gde se uz vrlo malo truda moze doći do podataka da pravilno osvetljenje moze uticati na direktno povećanje prometa za preko 30%. Plus sa kvalitetnim osvetljenjem smanjuju se ukupni troskovi održavanja, i ostvaruje se ogromna ušteda enerergije.

–Pogoni proizvodnje/radionice u koje se instalira loša rasveta koja direktno može da utiče na produktivnost, kontrolu kvaliteta proizvoda, a ukoliko su u pitanju veći sistemi i na ogromne troškove održavanja i veliku potrošnju energije.

Možda kao najgori primer

Je postavljanje lošeg i ne adekvatnog osvetljenja na ne baš pristupačne pozicije, sa velikim visinama i slično. U većini slučajeva sama montaža ili demontaža iziskuje visoke startne troškove pošto zahteva angažovanje posebne opreme. Dizalica sa korpom, atestirana i stručna lica za rad na visinama itd.

U jako puno slučajeva dešava se da zbog ugrađenog lošeg osvetljenja koje se često kvari i u takvim slučajevima ponovnog angažovanja potrebne opreme za demontazu istog, dolazi se u situaciju da troškovi samo jedne takve ponovne intervencije daleko prelaze cenu samih sevetiljki. U ovakvim situacijama suludo je i razmišljati o bilo kakvoj uštedi energije ili o ostalim pozitivnim mogućnostima koje kvalitetna led rasveta realno može da pruži.

Na kraju postoji još jako puno negativnih primera ali uz samo malo pažnje ovakve situacije se vrlo lako mogu izbeći. Investiranje u kvalitetno osvetljenje se jako brzo isplati zato birajte proizvode proverenih proizvođača jer to je jedina sigurna investicija.

Scroll