Bakom - Prodaja i ugradnja led rasvete

Kako da Vas LED reflektori koštaju više?

25. март 2023.

Kako da Vas LED reflektori koštaju više?

 

Došlo je vreme da nabavite led reflektore za vaš novi objekat.

Znate da je led rasveta odavno potisnula sva ranija rešenja i da je ona logičan izbor. Ponuda se čini nikada veća, i na svakom koraku se nudi sve i svašta.

Od vašeg drugara majstora-električara, dobijate savet da tražite led reflektore od 50W, oni će biti sasvim dovoljni da uradite spoljno osvetljenje na vašem objektu-hali.

Šaljete nekoliko upita, i dobijate ponude.

Zadovoljni ste jer ste pronašli  „odličnu“ varijantu led reflektora od 50W, za svega 1500 dinara i sa garancijom od dve godine. Angažovali ste majstora-drugara da dodje i da montira led reflektore na Vaš objekat.

Majstor je morao da se penje na 5 metara visine, ali pošto je Vaš poznanik, naplatio Vam je za radove  samo 1000 dinara po komadu.

Sve je sredjeno i čekate samo  da padne mrak da bi ste probali kako sijaju novi led reflektori.

Uveče nakon povratka sa druženja, svraćate do hale i uključujete spoljno osvetljenje. Reflektori sijaju odlično!, zadovoljno se smeškate, jer ste napravili pravi potez.

Niste prihvatili ponudu led reflektora koji su pojedinačno koštali oko 3000 dinara, već ste uspeli da pronadjete čak duplo jeftinije varijantu.

Ukupna investicija za 10 led reflektora od 50W, sa ugradnjom i dodatnim materijalom vas je koštala 30-35.000 dinara. Teško da može bolje od ovoga.

Led reflektori standardni

Čini se da led reflektori rade bez problema?

 

Prošlo je dva-tri meseca od kada ste rešili pitanje spoljnog osvetljenja, reflektori super rade i sve je u najboljem redu.

Medjutim ubrzo od vašeg radnika dobijate obaveštenje da je jedan led reflektore počeo konstantno da treperi, nekontrolisano se pali-gasi.

Ujutru zovete vašeg majstora da dodje i pogleda šta se dešava. Majstor je odmah ustanovio da led reflektor koji pravi problem, mora da se zameni.

Pošto imate garanciju, ova situacija vas ne sekira puno. Kontaktirate firmu od koje ste kupili led reflektore i saopštavate im da jedan reflektor ne radi.

Gospodine, nije problem. Upakujte led reflektor u orginalnu ambalažu i pošaljite nam brzom poštom. Poslaćemo vam novi ispravan led reflektor“

Sutradan nekim čudom nekako uspevate da pronadjete jednu orginalnu kutiju. Pakujete led reflektor i šaljete ga brzom poštom (plaćate 500 dinara slanje pošiljke).

U roku od 3-4 dana na adresu vam stiže novi ispravan led reflektor (plaćate 450 dinara troškove dostave).

Za vikend majstor je zamenio neispravan led reflektor, plaćate mu drugarsku cenu od 1000 dinara.

Sve je ponovo uredu. Svi led reflektori rade.

Led reflektori

Problemi polako počinju da se zahuktavaju

 

Vreme prolazi, a vi ste fokusirani na druge stvari i obaveze. Ujutru po dolasku u firmu, portir na kapiji vas obaveštava da su sinoć prestala da rade dva led reflektora na zadnjoj strani objekta.

Pošto ste navikli da probleme odmah rešavate, istog momenta kontaktirate majstora i ponavljate proceduru od prošli put.

Šaljete neispravne led reflektore, dobijate nove jer garancija još važi.

Naravno opet plaćate troškove slanja i prijema pošiljke. Dve crvene za majstora se podrazumevaju.

Posle samo nedelju dana od kada ste odradili ponovnu zamenu, dobijate obaveštenje da ponovo jedan led reflektor treperi.

Sada vas već polako počinje hvatati nervoza.

Zovete firmu od koje ste kupili led reflektore, i ljutito im saopštavate da opet imate problem sa jednim led reflektorom.

Gospodine zaista ne znamo šta se dešava sa vašim led reflektorima, do sada nismo imali probleme sa njima.Verovatno je neka greška u seriji.

Ništa, pošaljite nam neispravni led reflektor i zamenićemo ga.

Dobro je što već znate šta vam je činiti.

Prolazi 10-15 dana, a još niste dobili zadnji led reflektor koji ste poslali na reklamaciju. Zovete prodavca da pitate o čemu se radi.

Saopštavaju vam da trenutno nemaju na stanju led reflektor koji treba da vam pošalju, ali da će za 10-ak dana stići novi lager. Besni ste, ali ne možete ništa da uradite, morate sačekati.

Napokon posle 30-ak dana od kada ste poslednji put poslali ne ispravni led reflektor na reklamaciju, stiže vam novi-ispravan.

Zovete svoga majstora, ali trenutno je zauzet sa nekim drugim poslom i ne može da dodje u skorije vreme.

Nema veze, zovete drugom majstora-električara.

Novi majstor odradjuje zamenu, i naplaćuje vam 2000 dinara radove (nije vam drugar)? Niste baš oduševljeni, ali šta da radite…plaćate čoveku i to je to.

Pogrešili ste, ali ne brinite…postoji rešenje

 

Bliži se dve godine od kada ste kupili nove led reflektore, u medjuvremenu ste pored gore navedenih kvarova imali još tri-četiri  intervencije sa pokvarenim led reflektorima. Frustracije, nervoza, prepucavanje sa prodavcem, angažovanje majstora za ponovne demontaže i montaže, pakovanje paketa, slanje, plaćanje slanja, plaćanje prijema pošiljke, plaćanje radova…

Pakao.

I sve to zbog naj običnijih led reflektora!

Naravno shvatili ste odavno da to zapravo uopšte nije bila povoljna kupovina, kako se činilo na samom početku.

Uveliko tražite i raspitujete se za neka pouzdanija i kvalitetnija rešenja, jer spoljno osvetljenje vam je neophodno. Zbog video nadzora vašeg objekta, ali i zbog čestih kasnih utovara i istovara koji se ne retko dešavaju po mraku.

Prilikom jednog sastanka, vašem poslovnom partneru u razgovoru sasvim slučajno spominjete problem koji imate sa spoljnim osvetljenjem.

“Ne sekiraj se, sutra ti šaljem na mail da pogledaš koje led reflektore smo mi kod nas montirali. Evo dve-tri godine rade bez ikakvih problema”.

Sutra ujutru zaista dobijate mail od vašeg saradnika, u kom se nalazi pdf stranica za led reflektor koji vam je spomenuo.

Otvarate stranicu, ali ne možete baš da se snadjete sa svim tehničkim podacima. Shvatili ste da je u pitanju led reflektor jačine 50W, i ono što vam je još zapalo za oko, je garancija od 5 godina.

Razmišljate logički…5 godina garancija? pa to bi onda ipak morao da bude kvalitetan proizvod? Plus imate i direktnu preporuku od vašeg poslovnog partnera.

Nema šta…, kao i uvek odmah reagujete i na osnovu tipa led reflektora, pronalazite ih i šaljete upit za ponudu.

Sutradan od vaše sekretarice dobijate obaveštenje da je stigla ponuda za led reflektore. Otvarate je,  sada vam se posle svega što ste prošli sa prvom varijantom led reflektora, uopšte ne čini skupom cena koju ste dobili za kvalitetne led reflektore sa 5 godina garancije.

Naravno bez razmišljanja prihvatate ponudu i poručujete nove led reflektore.

Nakon nekoliko dana, na adresu vam stiže pošiljka sa novim led reflektorima (niste platili dostavu?)

Sa vašim majstorom-poznanikom, dogovarate termin za montažu.

Led reflektori su montirani i uveče dolazite da vidite kako rade.

Ufff, pa ovo sija mnogoooo bolje od predhodnih led reflektora?

Zadovoljni se.

Ali ipak poučeni predhodnim negativnim iskustvom, ipak ste malo rezervisani.

Led reflektori

Prošlo je više od dve godine od kada ste postavili nove led reflektore.

I dalje rade bez greške, ni jedan problem se nije desio. Vi naravno o njima apsolutno više ni ne razmišljate, posvećeni ste drugim važnijim stvarima. U medjuvremenu ste i u vašoj proizvodnoj hali zamenili staro osvetljenje sa novim led svetiljkama.

Naravno niste ponovili grešku kao sa led reflektorima, i zaleteli se na naj jeftiniju varijantu. Jednom ste se opekli, i vrlo dobro znate šta nakon toga možete da očekujete.

Samo konstantne probleme, i dodatne troškove.

 

U vezi ovakvih i nekih mnogo gorih situacija, ljudi nas gotovo svakodnevno kontaktiraju. Za proteklih 15-ak godina koliko se intezivno bavimo osvetljenjem, nagledali smo se i naslušali svega i svačega.

Po pravilu problemi su se najčešće javljali u situacijama kada se osvetljenje rešavalo na svoju ruku, našim klasičnim metodama…

„Ma ovde će sigurno biti dosta 10, maksimalno 12 lampi“

Ili…

Majstore šta ćemo sa osvetljenjem?…Ma stavićemo po dve lampe na svaki poprečni binder, to će biti dovoljno

Na ovo treba dodati i „glavni začin“…proizvode lošeg kvaliteta, koji jednostavno nema šanse da mogu da isprate potrebe vašeg posla i delatnosti.

Da, jeftini prozvodi deluju primamljivo i to je sasvim legitimo razmišljanje, ali ako takvu rasvetu postavite u vaš radni prostor. Gde osvetljenje radi 8-10 sati svaki dan, ili imate rad u smenama, a od zaposlenih se očekuje super produktivnost.

Onda budite spremni i na gore opisanu situaciju i na stalne primedbe od vaših radnika (to je konkretno opisano u tekstu 3 greške koje se najčešće prave kod led rasvete u radnom prostoru).

Zato bi trebalo da se zapitate da li Vam je pored svih mogućih i ne mogućih obaveza oko vašeg posla i svega ostalog, potrebno da se maltretirate još i oko osvetljenja?

Kada sve probleme i dileme koje imate u vezi osvetljenja možete rešiti za 5 minuta vašeg vremena, jer kod nas su konkretni predlozi i saveti besplatni, a veoma lako i prosto je doći do njih.

Led osvetljenje za radne prostore

 

 

 

 

 

 

Scroll